Project Description

Karate gyerekeknek

A gyerek foglalkozásokon játékokban elrejtett mozdulatokkal, valamint rávezető gyakorlatokkal igyekszünk megismertetni és megszerettetni a gyerekekkel a karate által nyújtott kifinomult mozgáskultúrát. A játékos mozdulatok nemcsak szórakoztatóak, hanem fejlesztik a mozgás-koordinációt, az ügyességet, erőt és állóképességet. A karate nagy mértékben hozzájárul a gyerekek pszichikai és fiziológiai fejlődéséhez; gyakorlása során a mozgásuk idővel rendezettebbé, harmonikusabbá válik, képesek lesznek kitartóbban figyelni, valamint sikeresen vezetik le felesleges energiájukat. A karate rövid idő alatt megtanítja a gyerekeket a legfontosabb erényekre, az összetartásra, kitartásra, tisztességre és mindenek előtt a nemes küzdelem szabályaira. Az edzéseken való részvétel megköveteli néhány szabály betartását, így a csoportos gyakorlás során a gyerekek rendet és fegyelmet tanulnak.

A karatét gyakorló gyerekek beilleszkednek egy új közösségbe, ezáltal szocializálódnak, megtanulnak alkalmazkodni és együttműködni. A karate hagyományos emberi értékeket közvetít, ezáltal a kicsik megtanulják, hogy figyelniük kell társaikra, tiszteljék, továbbá egyenrangú társként kezeljék egymást. Ha a gyerek bekerül egy olyan közösségbe, ahol a jó tanulás, a szép beszéd és a kultúrált viselkedés alapkövetelmény, idővel alkalmazkodni fog ezekhez az elvárásokhoz. A szülők sokszor beszámoltak arról, hogy nemcsak gyermekük viselkedése javult, de még az iskolában is jobban teljesít, mióta karate edzésre jár. Ha jól tanul, jó iskolába járhat, azután főiskolára egyetemre mehet, jó munkahelyet találhat, így megélhetése biztosítottabb, mint annak, aki 14 éves korától az utcákon cselleng. A technikák tanulásakor sikerélményre tesz szert, a vizsgák és versenyek mindezt elmélyítik, így a gyermek tartást és önbizalmat szerez. A nehéz tanulást és edzést siker követi, így megtanul keményen dolgozni, ezáltal nagyobb esélye lesz a sikerre, mint annak, aki a legkisebb nehézség láttán elmenekül és feladja.

Aki a karatéval hosszú időn keresztűl foglalkozik, annak az évek során számos pozitív tulajdonsága fejlődhet ki, melyekkel felvértezve könnyebben leküzdhetők a hétköznapok nehézségei. A célunk a karate átadása azáltal, hogy lekötjük, mederbe tereljük a kamaszok energiáit.A gyerekekkel évente 2 -3 utánpótlás versenyen veszünk részt, 2 alkalommal a japán tanárunk által vezetett gyakorlati szemináriumokon veszünk részt, és egy nyári táboron.Évek óta két tábort szervezünk az első nemzetközivé vált és a második pedig megmaradt gyerek tábornak.A stilus szövetségünk a szigetszentmiklósi és a pesterzsébeti egyesületekből fejlődött ki, azzal, hogy az utánpótlás nevelés prioritást élvezett. Egyesületünkben az utánpótlás nevelés központi helyet foglal el és a hatékony oktatás érdekében működünk 3 csoportban.

 

1. kezdő gyerek csoport:

ahol a karate, a sport megszerettetése a célunk.
Mindezt játékos formában, sok képességfejlesztő gyakorlattal kombinálva oldjuk meg.

2. haladó gyerek csoport:

ahol már a versenyekre készítjük fel a gyerekeket, de itt is szerepet kap a játék mert azért nem árt ha figyelembe vesszük, hogy ők elsősorban gyerekek és csak másodsorban karatékák, versenyzők.

3. ifjusági és felnőtt csoport:

ahol a testedzésé a fő szerep, az ifik az érdeklődő felnőttekkel együtt edzve egy jó csapatot pozitív társaságot alkotva töltik el hasznosan az idejüket.